Zgodovina

Zgodovina
ZALOŽBA in IZDAJA:
Vse se je začelo leta 1985 ko je Tone Praznik po nekaj letnem “kurjenju” in iskanju le odkril sestanek AS sekcije Ljubljana. Od tega trenutka dalje sva oba postala bolj ali manj aktivna člana tega klub. Na začetku 90-tih let so se pojavili prvi računalniki. In tako je tudi naju prijela novinarska žilica in sva se lotila pisanja prvih člankov. Tako je desetega oktobra izšla prva številka AS OGLASNIKA.Ta datum je bil izbran zato, ker sva takrat dobila plače in sva lahko plačala drago fotokopiranje S škarjami in seletojpom izdelane prve številke sva potem brezplačno razdelila med prijatelje. Glavni motiv je bil to, da tako v takratnih kot v sedanjih avto moto revijah nisva našla tega, kar bi si želela. To so predvsem informacije o Citroenih in o vsem bogatem dogajanju okoli teh avtomobilov. Predvsem sva hotela ljudsko in široko revijo zato je že na začetku pisalo, da to revijo ureja in printa ljubljanska sekcija AS kluba. Fanzin je bil v tistih časih itak zakon in tako je vsak mesec izšla nova številka.Fanzin je bil brezplačen, kopije sem plačal sam, oz. sva jih na “šverc” kopirala po službah. Že ko sva obupala nad cenami fotokopij so se pojavili tudi prvi naročniki, ki so s svojimi prispevki tudi podaljšali najino prostovoljno delov še kar za nekaj številk. V tistem času smo se tudi preimenovali v CITROEN BILTEN in tega imena se že zaradi tradicije držimo tudi sedaj in se ga bomo v prihodnje. Točno kdaj in katera številka je izšla s tem imenom in koliko številk je izšlo je že zdavnaj stvar zgodovine in za natančne podatke bomo morali zaposliti nekoč nekega raziskovalnega novinarja, da nam bo to obdobje še bolj razjasnil. Mislim pa, da je bila zadnja številka 10. in je izšla z zamudo, ker sva se oba s “Tony the Crashom – partizansko ime”, borila za domovino oz. to našo Slovenijo.
Tako so te številke prenehale izhajati. Takrat sem potem pomagal pri urejanju in iskanju oblikovalcev in tiskarjev za eno zadnjih uradnih glasil YU AS kluba. Spoznal sem, da rabiš za dober časopis tudi oblikovalce in denar za tisk. Tako nekako je izhajanje Citroen Biltena zamrlo. Sam sem začel urejati internet strani Citroen Kluba Slovenije. Ustanovil se je Citroen Klub Slovenije in začel izdajati klubsko glasilo SPAK.Tako sem svoje novinarsko in ostalo delo okoli izdajanja revij nadaljeval tudi tam, kasneje kot tudi letni tajnik tega klub s takrat skoraj 2000-mi člani. Dolgoletni član uredniškega odbora v Spaku in tudi urednik le tega glasila je bil tudi Mucy. Že prej je na svojem laserskem tiskalniku delal svoj časopis Cajtng, namenjen lastnikom in ljubiteljem Citroenovih Amijev.
 
 Po tujini je poleg raznih klubskih časopisov začelo izhajati vse več revij, ki so bile namenjene samo Citroenom. Torej če lahko v Franciji izhajajo 3 taki komercialni časopis zakaj ne bi v Slovenije vsaj eden. Še vedno nam je cilj, da postanemo slovenski 2CVMagazin oz. Citropolis.(res pa je da imajo vsi časopisi v Franciji državne dotacije, brez katerih ne bi mogli izhajati). Torej ker smo bili menja, da je klubski časopis za nas premajhen, da na se poleg statistk in klubskih novic, rojstev, porok itd da napisati še veliko zanimivega smo sklenili, da izdamo tri številke Citroen Biltena.V tistem času sme imel za kakih 1000 dem rezervnih delov za Citroene serije A in sem iskal podporo, da bi odprli klubsko trgovino z rezervnimi deli. Te prve številke so izšle kot katalogi in ceniki zate dele. Zraven pa je bilo tudi nekaj vsebine. Celotna naklada je bila pač taka, kolikor sem jo lahko sam plačal in natisnil. To je ostalo vse do 20. številke. Naročnikov nismo iskali preveč intenzivno. Seveda kdor pa je hotel dobiti vse številke je pač plačal naročnino, ki je pokrivala stroške pošte in pakiranja. Po zaslugi bolj ali manj resnih parih oglaševalcih, ki so imeli oglase v Citroen biltenu, smo izdali 20. številk. Glavni motiv je bil seveda ta, da če na koncu ne bo prevelike izgube bomo tiskali naprej. No in smola je bila ta, da smo zares pokrili vse stroške za tisk in poštnino, svojega dela, časa, bencina itd tako nismo nikoli računali ali imeli za stroške biltena in zgodilo se je da bomo sedaj začeli delati resno komercialno revijo Citroen Bilten A4 formata. 
Od tu dalje bomo zgodovino Citroen Biltena pisali naprej.INTERNET:Pomemben del zgodovine Citroen Biltena ima tudi internet. Sam sem razmišljal o prvih straneh Citroen Kluba Slovenije, ko je bil WWW še v povojih in smo “surfali” samo z terminali. Ko je WWW in grafični internet prišel tudi do nas, smo že imeli prve strani. Stvar je bila skoraj ilegalna saj z strani vodstva Citroen Kluba Slovenije nisem dobil nikoli podpor za to. Smo pa le nekako kupili klubski računalnik. Takrat se je pojavil tudi bivši član kluba, ki je bil zaposlen v podjetju NIL. Takrat so bili v skupini Eunet in so bili ponudniki interneta v Sloveniji. Sponzorsko so nam dali brezplačen dostop do interneta in prostor za naše strani in lastno poddomeno. Tako so se začeli naši stiki in poznanstva z tujino in seveda smo tudi v Sloveniji našli veliko somišljenikov. NIL je vso svojo opremo in uporabnike predal Siol-u. Iskali smo nov dostop do interneta in novega sponzorja. Pri Siol-u so toliko časa razpravljali o tem, da smo se med tem vse zmenili z g.Gorkičem, ki je vodil podjetje Amadej. Te strani se da še vedno videti in sem jih v vseh teh letih uspel tudi nekajkrat prenovit. 
Ko sem zaključil svoje članstvo v slovenskem Citroen klubu in začel izdajati Citroen Bilten so te strani postale uradne strani Citroen Biltena. Med tem se je tudi Amadej prenehal ukvarjati z ponudbo intereneta in pri iskanju novega sponzorja nismo imeli sreče. Tako smo pred 2 leti uradno registrirali slovensko in “com” domeno in najeli paket “web hostinga”. Sicer ne vem kako bo to finančno zneslo v prihodnosti a vsekakor računamo na podporo naših obiskovalcev, bralcem oglaševalce sponzorjev in upamo, da bodo te naše strani najbolj obiskane in najbolj brane Citroen strani v Sloveniji.Prek interneta pa tudi navezujemo stike in najdemo prijatelje in sodelavce po celem svetu. Tudi tam se najdejo ljudje, ki za Citroene radi naredijo vse prostovoljno in zastonj. Med drugiimi dobivamo iz tujine tudi redno podobne revije, kot je naša: